Napredne zdravstvene storitve
Varna e-komunikacija z zdravnikom

Naj vam računalnik pomaga pri zdravju

Računalnik je izdelal človek. To pomeni, da je človek pametnejši od računalnika. Vendar pa si kljub temu vsakdanjika brez računalnikov ne predstavljamo več.

In kdaj je računalnik boljši od človeka?

Človeško razmišljanje je zelo dinamično in zajema veliko širino, vendar pa je počasno in zelo zmotljivo. Če želimo izvesti neko računsko operacijo ročno na listu papirja ali izrisati graf preteklih meritev nam to lahko vzame kar nekaj časa in poleg tega se lahko zmotimo. Računalnik te operacije opravi v majhnem delčku sekunde in brez napak. Torej je računalnik sposoben narediti veliko naučenih operacij v zelo kratkem času brez napak.

Zakaj je boljše pregledovanje podatkov na računalniku in ne na listih papirja?

Če si svoje podatke urejamo na listih papirja, je to precej zamudno in nefleksibilno. Če določen podatek vnesemo v tabelo na list papirja, tega podatka ne moremo enostavno v tabeli sortirati ali filtrirati. Za drugačen pogled te tabele je potrebno ročno izrisati novo tabelo. Če želite ta isti podatek pogledati še v grafu, ga je potrebno ponovno ročno narisati na drug list papirja. Torej je potrebno za pregled na ta način prikazanih podatkov veliko časa.

Zdravniki imajo pri obravnavi pacienta zelo malo časa, zato si časovno tovrstnega pregleda podatkov pogosto ne morejo privoščiti. Si predstavljate, da mora zdravnik v tistih nekaj minutah, ki jih ima na voljo za pregled in pogovor z vami, poiskati točno določen izvid v debelem fasciklu papirja? Ali si celo iz kupa izvidov, dokumentov različnih velikosti in formatov izrisati sliko o pomembni zdravstveni preteklosti?

Če si pri urejanju svojih zdravstvenih podatkov pomagamo z računalnikom, imamo lahko z enkratnim vnosom podatka (na primer meritve ali izvida) hrati pripravljenih več različnih pogledov tega podatka v kombinaciji z drugimi že prej vnešenimi podatki. Tako je pregledovanje in iskanje veliko hitrejše in preglednejše. Poleg tega, lahko nad temi podatki računalnik opravlja veliko kontrolnih postopkov, ki nas opozarjajo na morebitne težave.

Pregledi, ki so zanimivi tako za vas kot za zdravnika, so na voljo v osebnem zdravstvenem kartonu, ki ga nudi sistem Gospodar zdravja.



Naročite se na brezplačne novičke Gospodarja zdravja
ANONIMNA ANKETA