Napredne zdravstvene storitve
Varna e-komunikacija z zdravnikom

70% ljudi ima vsaj eno kronično bolezen

In to ni podatek iz oddaljenih ZDA. Do te alarmantne ocene so prišli raziskovalci z raziskavo prav med polnoletnimi slovenskimi prebivalci.

Kronične bolezni so bolezni, ki zahtevajo dolgotrajno zdravljenje, največkrat do konca življenja. Nekatere izmed njih, kot so denimo bolezni srca in ožilja ter rakave bolezni, predstavljajo najpogostejši vzrok obolevnosti in smrtnosti v razvitem svetu. Trend njihovega vpliva se še povečuje.

Kronične bolezni se ne pojavijo čez noč, temveč nastanejo kot posledica dolgotrajnih in postopnih zdravstvenih sprememb. Te zdravstvene spremembe so lahko posledica različnih vzrokov. V veliko primerih gre za posledice življenskega sloga, kot so nepravilna in preobilna prehrana, telesna nedejavnost ter tvegana vedenja, kot so kajenje, uživanje prepovedanih substanc in pitje alkohola. Najpogostejše nenalezljive kronične bolezni so zvišan krvni tlak, rak, astma, sladkorna bolezen in debelost.

Kot zanimivost....

Epidemiološke raziskave so pokazale, da telesni neaktivnosti lahko pripišemo od 15 do 20 odstotkov skupnega tveganja za nastanek srčno-žilnih bolezni, sladkorne bolezni (tipa 2), raka debelega črevesa, raka prsi in zloma kolkov pri starejših.

Bodite aktivni, informirajte se

Glede na to, da kronična bolezen nastane kot posledica večletnega zdravstvenega stanja, lahko sklepamo, da se pojavljajo vzroki za kronične bolezni že v zelo zgodni fazi, ko smo še zdravi in delovno aktivni. Potrebna je zavest, da zdravje ustrezno spremljamo že, ko smo zdravi, in storimo vse, da do kroničnih bolezni sploh ne bi prišlo oziroma da njihov razvoj čimbolj zakasnimo.

Če pa že zbolimo, bo ozaveščen posameznik, ki pozna cilje zdravljenja in je za zdravljenje motiviran, lahko dosegel nadzor nad svojo boleznijo. Ozaveščen posameznik se bo lahko izognil zapletom zdravljenja in živel kakovostno in primerljivo dolgo življenje, kot bi ga, če ne bi imel kronične bolezni.

Sistem Gospodar zdravja vam omogoča, da si sproti beležite svoje zdravstvene podatke, spremljate zdravstvene spremembe na dolgi rok in po potrebi ustrezno ukrepate.

Viri:
N. Softič in sod: Ocena pogostosti kroničnih bolezni med polnoletnimi prebivalci Slovenije, Zdrav Var 2011; 50: strani 185-190
8. Dan slovenskih lekarn, Zdravila in kronični bolniki, SFD, september 2012



Naročite se na brezplačne novičke Gospodarja zdravja
ANONIMNA ANKETA