Napredne zdravstvene storitve
Varna e-komunikacija z zdravnikom

Kdaj je elektronski posvet z zdravnikom smiseln?

Naj takoj povemo, da elektronski posvet z zdravnikom ni primeren za urgentna stanja! V tem primeru je potrebno poklicati na številko 112.

Elektronski posvet ni smiselen tudi v primeru določenih bolezenjskih stanj. Ljudje smo zelo različni. Nekateri imamo zelo visok prag bolečine, drugi zelo nizek. Nekateri znamo opisati, kako se trenutno počutimo in kaj je ob tem pomemno povedati, drugi ne. Zato je pomembno, da nas v teh primerih zdravnik fizično pregleda in je obisk pri zdravniku potreben.

Obstaja pa vrsta primerov, ko fizični obisk pri zdravniku ni nujno potreben in lahko kakovostno informacijo ali napotek zdravnika dobimo na daljavo z uporabo modernih tehnologij in tako privarčujemo dragoceni čas za pot in čakanje v čakalnici.

Oglejmo si nekaj primerov

1. primer – dostava in razlaga izvida

Vaš osebni zdravnik vas je napotil na pregled k zdravniku specialistu. Po tem pregledu ste prejeli izvid. Z izvidom bi želeli seznaniti vašega osebnega zdravnika in izvedeti več o rezultatih specialističnega pregleda. V tem primeru se ni potrebno ponovno naročati na obisk pri osebnem zdravniku in izostajati od dela. Izvid lahko enostavno s telefonom ali tabličnim računalnikom slikate in varno posredujete preko funkcije ePosvet svojemu osebnemu zdravniku. Osebni zdravnik vam pošlje razlago izvida in posreduje nadaljna navodila, če so ta potrebna.

ePosvet

je funkcionalnost, ki omogoča varno izmenjavo izvidov, drugih dokumentov in sporočil med vami in vašim zdravnikom. Podatki so med prenosom šifrirani. Klasična elektronska pošta ne zagotavlja ustrezne varnosti za prenos izvidov in drugih zdravstvenih podatkov. Zdravnik vam tako zaradi varnostnih zadržkov npr. izvidov praviloma ne more pošiljati po elektronski pošti.

2. primer – spremljanje po obisku

Zdravnik pogosto v nadaljnih korakih zdravljenja po osnovnem pregledu ne potrebuje vedno dodatnega fizičnega pregleda, temveč je dovolj, da dobi povratne informacije o poteku zdravljenja oddaljeno in oddaljeno poda tudi navodila za nadaljne korake zdravljenja.

3. primer – navodila pred obiskom

Zdravniku lahko ob naročilu na obisk sporočimo razlog za obisk, zdravnik si v našem urejenem osebnem kartonu ogleda morebitne predhodne izvide in je tako sam obisk kasneje učinkovitejši.

4. primer – neurgentna splošna vprašanja o zdravju

5. primer – spremljanje kronične bolezni

Imate bolezen, ki zahteva, da ste periodično v kontaktu z zdravnikom.

6. primer – spremljanje kožnih znamenj

Kožni rak je zelo pogosta oblika raka. Če ga odkrijemo dovolj zgodaj je tudi uspešno ozdravljiva. Pri tem je ključno, da se dobro opazujemo in spremljamo spremembe kožnih znamenj. Nove tehnologije fotoaparatov nam omogočajo zelo kakovostne slike. Digitalne slike lahko omogočajo celo bolj natančen pogled kot je pogled s prostim očesom, ker so na digitalnih slikah mogoče zelo velike povečave. Slike kožnih znamenj si beležite v svoj osebni zdravstveni karton in v primeru suma po določenih spremembah, lahko enostavno pošljete varen elektronski posvet svojemu zdravniku, v katerem ga prosite za pregled slik in zdravnik lahko takoj poda mnenje in nadalje ukrepa.

6. primer – naročilo recepta v primeru dolgotrajnih terapij

In kakšne so prednosti oddaljenega posvetovanja z zdravnikom?

  • privarčujete lahko dragocen čas in denar za pot v ambulanto in čakanje v čakalnici
  • zdravnik postane dostopnejši (ePosvet mu lahko pošljete, ko imate za to čas in odgovor ponovno pregledate, ko imate za to čas.)
  • ni potrebno čakati ob zasedeni telefonski liniji
  • manjša možnost prenosov okužb v čakalnici

Sistem Gospodar zdravja pa je mogoče uporabljati popolnoma samostojno brez povezave z zdravnikom.



Naročite se na brezplačne novičke Gospodarja zdravja
ANONIMNA ANKETA