Napredne zdravstvene storitve
Varna e-komunikacija z zdravnikom

Previdno pri jemanju več zdravil istočasno

Zdravila seveda jemljemo zato, da bi zdravili bolezen. Da je zdravljenje z zdravilom čimbolj učinkovito in varno pa je pomembno, da se zdravilo pravilno uporablja v predpisanem oziroma priporočenem odmerku, ob optimalnem času. Pri jemanju enega zdravila je to večinoma bolj enostavno. Kaj pa če ste primorani jemati več zdravil hkrati?

Vsako zdravilo lahko žal povzroči tudi neželene učinke. Verjetnost pojava neželenih učinkov pa se poveča, kadar jemljemo več zdravil hkrati, kajti le-ta lahko medsebojno učinkujejo. Učinek posameznega zdravila se lahko pod vplivom drugega zdravila bodisi zmanjša in s tem izniči učinke zdravljenja bodisi zveča in lahko povzroči neželene učinke.

Ste vedeli...
Verjetnost za škodljive medsebojne učinke ob sočasni uporabi
5 zdravil = 50 %
8 zdravil = skoraj 100%

Medsebojno delovanje zdravil, »naravnih« zdravil in prehranskih dodatkov

Medsebojno lahko učinkujejo tako zdravila na recept, kot tudi zdravila brez recepta. Manj pa se ljudje zavedajo, da lahko na učinkovanje zdravil vplivajo tudi pregovorno preizkušena tradicionalna zdravila rastlinskega izvora kot tudi prehranska dopolnila oziroma prehranski dodatki.

Pripravki iz dobro znane šentjanževke na primer, ki se med drugim uporablja kot pomoč pri blagih depresivnih stanjih in psihični izčrpanosti, lahko zmanjšajo koncetracijo drugih zdravil v krvi, ki jih uporabljamo sočasno, kar pomeni, da zmanjšajo ali izničijo njihovo delovanje. Učinek šentjanževke lahko traja še dva tedna po prenehanju jemanja pripravkov s šentjanževko. Vpliv na delovanje zdravil ima tudi denimo sicer zdravilna grenivka, ki jo velikokrat priporočajo v shujševalnih dietah. Le-ta pa učinek nekaterih zdravil ojača in lahko privede do resnih zdravstvenih težav.

Imate nadzor nad svojimi zdravili?

Da bo zdravljenje z zdravili čimbolj učinkovito in tveganje za morebitne neželene učinke čim nižje, je pomembno je, da imamo nadzor nad zdravili in prehranskimi dodatki, ki jih jemljeno. To pomeni, da za vsako zdravilo poznamo namen jemanja ter kdaj in kako ga moramo jemati. Zjutraj, zvečer, na tešče, s hrano, večkrat na dan, koliko časa traja zdravljenje? Moram biti pri uporabi še na kaj posebej pozoren?

Poznate vse te parametre za vsa vaša zdravila? So ti pravilni?

Ste vedeli, da od 20 do celo 50 % starejših oseb zdravil ne uporablja pravilno po navodilih zdravnika?

Zdravnik nam v času, ki ga ima na voljo seveda na hitro poda navodila. Le-ta še enkrat slišimo od farmacevta v lekarni, vendar lahko ta navodila, še posebej če moramo jemati več zdravil hkrati, hitro pozabimo ali morda med seboj pomešamo.

Vodite si dnevnik ali osebni popis zdravil

Pomembno je, da skupaj z zdravnikom ali s farmacevtom v lekarni dobro preverimo ali res navodila razumemo in si jih tudi zapišemo. To velja seveda za vsako zdravilo ali morebitni prehranski dodatek, ki ga uživamo. Priporočljivo je, da si vodimo dnevnik jemanja zdravil oziroma ustvarimo kartoteko svojih zdravil.

Dnevnik ali osebni popis zdravil nam omogoča boljši nadzor nad zdravili, ki jih moramo jemati. Ravno tako je naš dnevnik ali popis zdravil v veliko pomoč zdravniku pri preverjanju učinkov zdravljenja.

Dnevnik zdravil in Gospodar zdravja

V okviru vašega osebnega zdravstvenega kartona Gospodar zdravja si lahko ustvarite in vodite dnevnik jemanja zdravil in prehranskih dodatkov. Dnevnik zdravil lahko kombinirate še z drugimi parametri, ki jih spremljate (krvni tlak, telesna teža...). Osebni karton v Gospodarju zdravja vam omogoča celovit pregled nad vašim zdravstvenim stanjem.

Viri:
J. C. Delafuente: Understanding and preventing drug interactions in elderly Patients Critical Reviews in Oncology/Hematology 48 (2003)
J. Kac, A. Mlinarič: Pomembne interakcije nekaterih zdravilnih rastlin z zdravili; Zdrav Vestn 2004; 73: 667-71
ASCP, American Society of Consultant Pharmacist, 2006



Naročite se na brezplačne novičke Gospodarja zdravja
ANONIMNA ANKETA